Jaz bom tvoj za vedno, tvoj varuh!

29/11/2012

Pred nekaj meseci, sem slišal to pesem in njene besede so postale vzklila semena v meni. In tu je, kaj se je rodilo.

Jaz bom tvoj za vedno, tvoj varuh

Jaz bom tvoj borec nege, tvoj prvi čuvaj

Jaz bom tvoj angel na klicu, pripravljen za uporabo

Največja čast je, da sem tvoj varuh.

Besede spodaj so vizija, ki opisuje, kdo jaz hočem biti za Jezusa (in v njem in preko njega) in tudi za vas vse. Čeprav te resnice ŠE niso izpolnjene v meni (a BODO), tudi niso samo teoretične. Rojene so bile, zato ker sem jih videl uresničene v ljubečih svetnikih okoli mene. Pogostokrat sem bil prejemnik skrbništva in sem bil priča dinamike in cene te, izven tega sveta, značilnosti in odločitve, ki ji pravimo ljubezen. Skupaj pojdimo tam, zato, kot je naš Gospod rekel, ...

“PO TEM bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen.” (Janez 13:35)

-a

Bog je ljubezen.

Knjige bi bile lahko popisane o tem, kaj to pomeni in kakšna ljubezen opisuje Boga.

A če pustimo defenicije preproste, vidimo, da Janez, apostol ljubezni, uporabi frazo “to je ljubezen” tri krat.

“Ljubezen je v tem – ne v tem, da bi bili mi vzljubili Boga. On nas je vzljubil in poslal svojega Sina v spravno daritev za naše grehe.” (1 Janez 4:10)

“To je Božja ljubezen, da se držimo njegovih zapovedi. In njegove zapovedi niso težke.” (1 Janez 5:3)

“Ljubezen je to, da živimo po njegovih zapovedih. Zapoved – to ste slišali že od začetka – pa je to, da naj živimo v ljubezni.” (2 Janez 1:6)

Če uporabimo prvo defenicijo, ki jo je uporabil Janez, vidimo, da ima ljubezen (bistvena kvaliteta, ki opisuje Boga) vsaj ti dve kvaliteti:

1.) Deluje za korist ljubljenega brez KAKERŠNE KOLI povrnjene ljubezni. 2.) Za tega, ki daje ljubezen, je dejanje zelo drago.

V drugih besedah, on je popolnoma drugačen (na popolnoma drugi strani kot sebičnost).

Če si rekel, da boš sledil Jezusu, potem si se prijavil za tako potovanje. “Zapoved – to ste slišali že od začetka – pa je to, da naj živimo v ljubezni.”

Nisi se prijavil za religijo, ki zahteva, da delaš več dobrega in manj slabega. In če si uspešen pri tem, greš v nebesa. To opisuje veliko religij sveta, a to ni to zakaj je Jezus izlil svojo kri.

Če želiš biti njegov učenec in želiš hoditi po njegovih korakih, potem si na tem planetu, ne da rešiš svojo kožo, ampak da izgubiš svoje življenje zanj in za druge.

Ne se daj zmesti. Izgubiti svoje življenje za druge, ni “prava stvar”, ki jo moraš narediti, da boš lahko odrešen. To ni manjkajoč člen, ki ti bo končno prinesel radost in mir. ODNEHAJ S TEM. Nehaj, zato da zadovoljiš sebe, delati “to pravo stvar”.

Če si ponovno rojen po vodi in Duhu, potem ista ljubezen, ki opisuje Boga, sedaj izvira v tebi.

Jezus NI živel, da bi bil odrešen. Živel je, da be odrešil, … odkupil, … pritegnil druge k svojem očetu, … k ljubezni.

In ta ljubezen je žrtvovalno drugačna.

V pop kulturi je fraza, ki pravi: “Skrbi za številko ena.” Seveda, to pomeni, da moraš skrbeti zase. Ta dispozicija je vgrajena v naš DNA. Varovanje sebe. Najpomembnejše stvari zase. To je pot narave. Psi živijo na tak način.

A ko Jezus citira iz Zakona, pravi: “Ljubi soseda, kot ljubiš sebe.” Kar je pravil (in pravi), je: “Vsak dan svojega življenja, si gledal samo za sebe, za svojo varnost, svojo zadovoljstvo, svoje potrebe, svoje zahteve. A od tukaj naprej, skrbi za svojega soseda. Tvoj sosed JE SEDAJ tvoja številka ena. Kaj je najpoljše zanj, zanjo? Dalaj to. To naj bo tvoj MO (MO je kratica za Modus Operandi, ki opisuje posebno način ali metodo delati nekaj, kar je značilno, dobro ustanovljeno). Moja zapoved je, da HODIŠ v enaki žrtvovalni drugačni ljubezni, s katero sem te in te jaz ljubim.”

Če ni več ne skrbiš samo zase in namesto skrbiš za druge, KAJ si potem?

Čuvaj, varuh, pastir, oče, in skrbnik svojega brata.

Premisli o teh frazah in kako izgledajo, ko jih nekdo živi. Take “slike” mi pomagajo imeti vizijo, za to kdo bi jaz moral biti, … a ne, da hranim neko ambicijo, da bi bil “voditelj” (voditelji zagotovo imajo te kvalitete na zrel, skladen in nadarjen način). Meni pomaga, da si narišem sliko, ki me usmerja na moji spremembi v Jezusovo podobo. Za njegov namen in radost. (Samo za evidenco, ambicija in ljubezen sta si popolnoma v nasprotju. En nasprotuje in zanika drugega.)

A niso te stvari, ki jih Jezus naredi zate, za nas? Od začetka je delal pot zate, … iskal, kaj je najboljše ZATE.

On ti odpušča.

Te spodbuja.

Da ti počitek in novo stvarstvo, ko jo rabiš, in te porine naprej, ko si prepočasen iti naprej v delu. Opominja te in te uči.

Včasih je tih, ti povzroči, da ga iščeš.

Pazi nate, … na to, kar bi te lahko spotaknilo in te že čaka, da te ulovi, če padeš.

Da ti nepričakovane darove v nepričakovanih časih.

Moli zate (zares moli, ne zato, ker hoče biti “duhoven” ali “blizu Boga”, ampak zato, ker te ljubi).

Hrani te (zemeljsko in duhovno).

Graja in popravi te.

Da sebe, da te pononvo pripelje nazaj in reče: “Milost, ki mi je bila dana, naj pada nate.”

in seznam gre napraj …

“To je ljubezen, ...” Vse te, zelo praktične stvari, mi lahko in moramo NAREDITI drug za drugega. Mi SMO lahko taki ljudje drug za drugega, … če želimo biti njegova inkarnacija. Naj bodo to tvoje PRIVLADUJOČE misli tvojega kratkega obstoja na tem planetu. Z isto željo, z katero BI TI ŽELEL, da bi te stvari bile narajene tebi, najdi način, kako jih lahko ti narediš drugim okoli tebe.

Ne reči sebi: “Kaj lahko naredim danes zvečer, da bi mi prineslo veselje, zadovoljstvo, udobje in sprostitev?”

Namesto reči: “Oče, na kakšen kreativen način, sem lahko varuh mojega brata, moje sestre? Kdo so določeni ljudje, za katere jaz zares molim in izgubljam svoje življenje? Jaz želim videti NJIH rasti v karakter in ljubezen Maziljenega. Ne želim se ravnati kot policaj, prinašati pozornost nase. Namesto, želim stati v reži, hraniti in nežno pomagati. Odločitveno verjeti in ravnati na resnici, da ni nič na tem planetu meni bolj pomembno, kot pa da vidim druge rasti in uspevati v Kristusu.”

TO je varuh. Ko kot varuh, vidiš svoje odgovornosti, boš lahko hitro spoznal greh kot KARKOLI, ki dovoliš, da te zamoti pri tvojih previdnih dolžnostih. Če odvamemo svoje oči, samo za trenutek sebične razvade, od teh, ki so v naši odgovornosti, jih izpostavljamo navarnostim. To je pomen greha. Zato ker Oče in Sin ne bi nikoli to naredila. Vedno sta obrnjena na zunaj, dajeta in skrbita.

Nekateri grehi na zunaj izgledajo kot pokvarjenost (pohlep, poželenje, požrešnost, zloba, ambicija, …) ali pa kot maliki (šport, hobi, služba, odnosi, potovanja, pripomočki, …) medtem ko drugi grehi pridejo v obliki obupa, strahu ali sramu. Razlog, zakaj so vsi grehi, je zato, ker so vsi osredotočini nate. To je značaj tega, ki vzema od drugih. Hudič je zadovoljen z čimer koli, ki nas zmoti pri ljubezni in dajanju drugim. Po drugi strani, nas Jezus usposobi, da sledimo njegovem ukazu: “To je moja zapoved, da se ljubite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil. Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje.” Janez 15:12-13

Ponovno, (in to je ZELO pomembno) bodi ljubitelj specifičnih ljudi okoli tebe. Ne zato, da bi bil lahko “prav” in “duhoven”, saj ljubezen nima sebičnega motiva, ampak preprosto kot dar temu, ki je dal svoje življenje zate.

Da bi on imel nagrado njegovega trplenja, … da bi mi bili njegovi ENAKI jarem.

Ne vpraše te, da bi živel “žrtvovalno drugačno” življenje zato, da bi naredil tvoje življenje težko.

Preprosto ve, da ko ti živiš njegovo ljubezen in imaš DELEŽ z njegovim trplenjem (in taka resnična ljubezen ZARES trpi), ti postaneš napolnjen z njegovim življenjem in dva postaneta EN Duh.

Da si enak jarem z njim, moraš ljubiti, kot on ljubi. Prosim vedi in veruj, da je to, kar njegov Duh hoče IZRAZITI PREKO TEBE.

Stražar, varuh, pastir, oče in čuvaj svojega brata.

“Ljubezen je to, da živimo po njegovih zapovedih. Zapoved – to ste slišali že od začetka – pa je to, da naj živimo v ljubezni.” 2 Janez 1:6

V preprostem povzetku: bodi popolnoma druačen, … občutljiv, zavesten, pazljiv, skrben, pripravljen za posredovanje, dajalec, in nad vsem molitelj, molitelj, molitelj, … in vej, da Oče ljubi več in lahko naredi več za te, ki jih ti ljubiš, kot bi si ti lahko kadar koli predstavljal in vprašal! In bodi voljen, biti uporabno sredstvo za odgovor na lastne molitve. ;)

Naša obljuba drug drugemu je: “Jaz bom tvoj za vedno, tvoj varuh.”

jesuslifetogether.com
Slovenščina Languages icon
 Share icon