Dobi pravo stvar!

14/4/2001

Sobotni večer, April 14, 2001

Je zelo jasno, da so v današnjem krščanstvu stvari, ki povzročajo ogromne probleme. Če hočemo razumeti današnji svet in naše mesto v njem, moramo razmisliti o parih stvareh. Kje so pasti? Kako so vse te težave in razdelitve prišle v krščanstvo? Tu je velik del odgovora na to vprašanje: naše definicije morajo biti definirane od Boga bolj, kot so definirane od kulture, ugodja in simpatije. S tem, da smo se oddaljili v naših definicijah, smo se oddaljili zelo, zelo proč od Njegove kvalitete življenja. Dajmo skupaj razmisliti zelo preprosto misel, ki se zdi, da je potrebna, da vodi naše razumevanje v tem, kaj je in kaj ni “krščanstvo”. In NE vprašamo se vse to zato, ker smo kritični in skeptični! Sram naj bo tega, ki pije iz grenkega kozarca sodbe, namesto iz kozarca razločevanja. Njegovo odrešilno srce nas kliče ne k sovraštvu, preziranju ali zasmehovanju, ampak da uporabimo razločevanje problemov, tako da lahko sodelujemo z kapitanom v Njegovem delu. On nas “želi zbrati, kakor zbira koklja svoje piščeta pod svojimi peruti.”

Če mi želimo biti v pomoč, potem moramo imeti razumevanje…

Nekaterim je “krščanstvo” le sistem verovanja. Smatrajo, da so “kristjani” - sami in drugi okoli njih, ti, ki sprejmejo filozofijo o enem Bogu, da je Jezus umrl za njihove grehe in še par drugih osnovnih prepričevanj. In seveda, potem se morajo tudi “udeležiti” v nedeljsko bogoslužje.

Sam Jezus, je razbil tako razmišljanje. “Mnogi mi bodo rekli na ta dan: 'Gospod, gospod!'… a jaz jim bom rekel: 'Proč od mene, jaz vas nisem nikoli poznal.'” Očitno, po Jezusu, ti aktivni, religiozni ljudje niso odrešeni. Jezus pravi, da so ti ljudje del krščanske kulture, poznajo njegovo učenje in delajo dobra dela, a on nima odnosa z njimi in tako niso odrešeni. “Mi smo jedli in pili s teboj in ti si učil na naših ulicah.” (Matej 7, Luka 13)

Nekateri so prepričani, da če “vodijo dobro krščansko življenje” (biti prijazna oseba, ne lomiti kakšnih velikih zapovedi, delati dobra dela, hraniti revne, “obiskovanje cerkve” in podobno) to pomeni, da so kristjani. Jasno, po učenju Jezusa in Svetega Duha, je “široka cesta, ki vodi v uničenje” polna takih ljudi. Verovanje pravih stvari in “obiskovanje” programov, biti “dobra oseba” NI, kar Bog pravi, to kar naredi nekoga kristjana.

No, kaj je potem kristjan? Kaj je krščanstvo? Kaj je biti “član cerkve”? Razmisli to analogijo.

Predstavljaj si vodni svet, kjer vsako živo bitje diha pod vodo. To je njihov habitat. Dihajo samo to, kar je raztopljeno v vodi – tako, kot to delajo ribe. Njihov vir hrane in življenja in vse ostalo, kar poznajo, je temeljeno v vodi. No, sedaj si predstavljaj paglavca, bitje, ki je celo življenje, do neke točke, živel v vodi. In potem, se zgodi čudež. Metamorfoza, kjer on ni več ta, ki diha pod vodo. Seveda, to je v biologiji poznano kot metamorfoza. Je radikalna, stalna sprememba iz ene odredbe življenja v drugo, iz enega habitata in vira obstoja v radikalno drugačen vir obstoja.

Resnično krščanstvo je, kjer so “od najmanjšega do največjega” vsi izkusili METAMORFOZO. “Na tej skali bom sezidal svojo cerkev!” Bog je tudi izbral besedo metamorfoza, s katero je opisal čudež, ki se mora zgoditi VSEM, ki jih on sprejme za svoje. Zagotovo kot paglavec ni več ta, ki diha v vodi in zagotovo kot je gosenica zapustila svoje sluzasto življenje na tleh, zato da je raztegnila svoja krila in zaletela v veter in postala metulj, … TO je slika naslikana od Boga, ki kaže radikalno spremembo iz kraljestva teme v kraljestvo ljubljenega Sina.

Za vsako osebo, ki je resnično odrešena je to res. Samo na TEJ skali Jezus gradi življenje in cerkev. Tam mora biti konfrontacija in nadnaravna, vidna transakcija med Očetom in človekom. Razodetje, ki ga “meso in kri nista razodela”, “ne iz volje mesa, človeške dediščine ali pritiska prijateljev, ampak od BOGA”. Ti čudeži od “samega mesa” do “več kot osvajalec” niso le teorija! To ni le neki novi filozofični sistem mišljenja, nova skupina prijateljev s katerimi se lahko družiš in imaš drugačen življenjski stil in novi besednjak. Resnično krščanstvo je čudež življenja, omogočeno od vstalega življenja in moči Jezus Kristusa, ki sedaj živi ZNOTRAJ vsake osebe, ki je RESNIČNO ponovno rojena. Kar koli manj je ponaredek, ne krščanstvo, in NE član njegove Cerkve! Vsaj to ŠE niso!!

Kulturno krščanstvo sprejme »verski sistem«, »zgledno življenje«, »udeleženost« in sprejme vsakega prav tako, kot se zeli ta oseba prikazati. Če PRAVIŠ, da si kristjan potem si. NAROBE! To ni v pomoč! Resnično krščanstvo je samo za te, ki so imeli razločno nadnaravno spremembo. Oni sedaj nič več ne dihajo vode. Sedaj dihajo zrak, veter nebes za svoje ŽIVLJENJE! Nič več se ne plazijo, ampak LETIJO! In kot sam Mesija pravi, je to res, »ZA VSE, KI RESNIČNO VERUJEJO«! Sedaj »z njim nas je obudil in nas posadil v nebesa v Kristusu Jezusu«, »take, ki so okusili dobro Božjo besedo in moči prihodnjega sveta« in »iz njegovega osrčja bodo tekle reke žive vode.« »TO je resnično življenje, da bi imeli intimen, notranje spoznanje Tebe edinega resničnega Boga in Jezusa Kristusa, ki si ga ti poslal!«

Oseba ni hodeči čudež zato, ker reče, da je. Oseba ni odrešena zato, ker je »odraščala v cerkvi« ali verjame prave stvari ali ima določen življenjski stil. Je prav nasprotno od tega! ČE so resnično odrešeni in tako člani njegove cerkve, potem bo čudež govoril zase! Če tam ni razvidnega čudeža, potem ni važno, kaj ta oseba misli, da veruje ali kako dobro njihov življenjski stil izgleda. Dokaz je v »DEPOZITU« (Ef. 1:14, Kol. 1:27) in ne v pobožnih željah in celo ne v iskrenosti. Kaj Bog vidi in na to kaj se on odzove, je vse, kar je pomembno. »Vse kar velja, je Novo Rojstvo.« ČE čudež Boga živi znotraj, potem (in edino potem) je bilo tam resnično spreobrnjenje. Če je dokaz življenja tega, ki diha Nebeški zrak (namesto dihanje po meri tega sveta) razločen - in dar letenja razviden – potem imamo resnično spreobrnjenje.

Človeška čustva, človeški sentiment, človeški odnosi, človeški napor, človeški razum, religiozno vraževerje, pravljice in drama so pogosti ponaredki. Resnično spreobrnjenje in prevod v novo kraljestvo in izpolnjena metamorfoza je resnična narava Novega sporazuma, Nove Zaveze. Drži zase in za druge to, kar je RESNIČNO! Edino nadnaravno, avtentično ponovno rojeni so kristjani in resnični »člani« njegove Cerkve. Kdo smo mi, da bi nasprotovali Jezusu? Če sprejmemo te, brez resničnega spreobrnjenja, jim dovolimo, da mislijo, da so resnično odrešeni in »člani« samo zato, ker rečejo, da so in se prikažejo na »bogoslužjih«. To ni dobro služenje Bogu. To je le naivno mišljenje in ni v pomoč njim ali Bogu! Mi, kot njegovi ambasadorji, lahko delamo več kot to. Lahko pomagamo drugim z milostjo, resnico, razumevanjem, in razločevanjem v vsako dnevi ljubezni in odnosih.

Če je oseba resnično spreobrnjena (je imela srečanje z Bogom in mu je predana) in ima tako Stvarnika, ki živi v njej, bo sedaj v naravi popolna in odrasla, ali ne? NE, nikoli. Novo rojstvo v drugo realnost, ne pomeni, da bo paglavec naredil vse prav isti trenutek, ki se obrne v žabo :). Včasih si otroštvo vzame svoj davek! Ta, ki sedaj nadnaravno diha zrak namesto vode, bo imel kar nekaj preizkušenj. On ali ona ne bo v trenutku vedela, kako naj živi kot princ ali princesa, ki je bila poljubljena od kralja!

(1Janez 5:20-21)

Včasih se bomo še vedno našli, biti podobni žabi. Ali imam prav??!! Ampak bomo poznali razliko zato, kot je Peter rekel, ker smo: »zavestni Boga.« In to nam bi moralo biti v veliko vzpodbudo – vemo, da nas on kliče! (1Janez 5:13-21). On te lahko prepreči, da padeš in te predstavi brez madeža pred njegovim slavnim prestolom! Vemo, da tudi v naših stiskah, bomo v redu. Vemo v našem notranjem človeku (ne samo v našem umu, ki temelji na znanju Svetega Pisma), da nam je Bog posvečen. (1Janez 5:1-12) Metamorfoza je jasno spremenila vse to, kar mi sedaj želimo »dihati« in »jesti«. »Kot novorojenčki, sedaj HREPENIMO po duhovnem mleku.«

Sprememba kraljestev (Kol. 1:13) spremeni tudi kako si on ali ona razlaga dogodke, napake, bolečine in uspeh. Njihov življenjski habitat je bil popolnoma spreobrnjen v nekaj, kar je »novo vsako jutro« v osebi Jezusa iz Nazareta, ki je sedaj nova in revolucionarna ljubezen njihovega življenja! Sedaj, vse kar ni »od njega, preko njega in zanj« nima več privlačnosti (1Janez 3:9, 1Peter 4:1-6, Rim. 8:5-11). In okrevanje tudi od najhujših težav je stvar močnega, odločnega upanja v tisti prazen grob in v ogromno vzpodbudo in obljube tega, ki izpolnjuje vse na vsaki način!

Ko gradimo okoli kulturnih definicij »kristjan« in »cerkev« namesto okoli dokaza nadnaravnega ŽIVLJENJA, bomo kmalu želi žetev na pol gojenih in incestnih, mutantih in bolnih okoliščin. Ta kvas bo ustvaril tornade in pomankanje energije in glavobol in ogromno zmede. Z vsem tem bo prišlo preizkušnja, da spregledaš principe in ukaze Božje Besede z namenom, da lahko »držiš vse skupaj«. Da je lahko mir in »red« na srečanjih, bodo hierarhija, programi, koreografija, in druge človeško narejene nasilnosti in skrunitve zapovedih imele prosti dostop. Gospod pravi: »Malo kvasa, prekvasi VES testo.«

Vsi so prizadeti od napačnih »definicij« o Božjih stvareh. Prizadeti od ne bibličnega načina grajenja, ki so temeljena na človeške tradicije, človeške razloge in človeških struktur organizacij. Ko gradimo po človeku, so duše izgubljene, življenje najstnikov je zapravljeno (75% +), zakoni so uničeni (60%+) in pogostokrat so medsebojni odnosi čisto opustošeni. Nad vsem tem, večina ljudi je v večnem duhovnem otroštvu, kjer njihova rast trpi hudo pomankanje. Kaos, bolečine, hierarhije duhovščine in več - vse to prihaja iz tega, da narobe definiramo, kaj je kristjan, kaj je cerkev in kaj je »voditelj«. In vse to se dogaja tako v »hišni cerkvi« kot »institucionalni cerkvi«.

Klic je, da operiramo kot Duhovniki, »izgrajujemo drug drugega vsak dan« v življenju, ljubezni in svobodi, z ustvarjalnostjo, radostjo in mirom.

Dajmo iskati NADNARAVNO ŽIVLJENJE od BOGA. »Kakšna je čezmerna veličina njegove zmožnosti do nas, ki verujemo po dejavnosti njegove silne moči, ki jo je udejanjil v Kristusu, ko ga je obudil od mrtvih.« To je definicija tistega, ki se ga je BOG dotaknil in rešil. To je veliko več, kot le sistem verovanja (toda, tudi to mora zrasti pravilno) ali življenjskega stila (toda, tudi to bo dramatično spremenjeno preko roke Boga, če je On vključen).

Z resničnim »Zoe« življenjem v Kristusu, pravilno definiranem in brez pogajanj, lahko sedaj mi pomagamo drugim in tako dobro služimo našemu Bogu. Bomo živeli, kot je živel naš velik brat, da izrazimo njegovo ljubezen in resnico, medtem ko gledamo k njemu kot izviru, življenju in poti.

Zoe življenje? To je »nov dogovor« (»Nova Zaveza«), ki ga je Oče naredil z njegovim ljudem v njegovem sinu. Vrata pekla bodo še naprej premagovala v pomembnosti vsega drugega. On ima za nas nekaj boljšega! To, kar je sedaj, vidno, nadnaravno … samo življenje Jezusa od znotraj: ne sprejmi nadomestkov!

jesuslifetogether.com
Slovenščina Languages icon
 Share icon