Krščanstvo ni bilo nikoli namenjeno za magično zabavo

19/12/1989

(Jakob 4:3)

“Prósite, pa ne prejemate, ker slabo prósite – namreč zato, da bi to porabili za svoje naslade.”

(Matej 7:22-23)

“Veliko mi jih bo reklo tisti dan: ›Gospod, Gospod, ali nismo v tvojem imenu prerokovali in v tvojem imenu izganjali demonov in v tvojem imenu storili veliko mogočnih del?‹ In takrat jim bom naznanil: ›Nikoli vas nisem poznal. Pojdite proč od mene, kateri ravnate nepostavno!‹«”

(2Kor. 11:14-15)

“Nič čudnega, saj se tudi sam satan preoblači v angela luči. Nič posebnega torej ni, če se tudi njegovi služabniki preoblačijo v služabnike pravičnosti. Toda njihov konec bo po meri njihovih del.”

(2Tes. 2:9-12)

“Nepostavnežev prihod bo v skladu s satanovim delovanjem in se bo kazal z vso močjo, z znamenji in lažnimi čudeži. Z vsakovrstnim krivičnim zapeljevanjem se bo predstavljal tistim, ki gredo v pogubo, ker niso sprejeli ljubezni do resnice, da bi bili rešeni. Zato jim Bog pošilja delovanje blodnjave, da verjamejo láži: tako bodo obsojeni vsi, ki niso verjeli resnici, temveč so pritrjevali krivičnosti.”

Konec spektra (na kateri ni resnice), ki najhitreje raste je Hollywood-ska verzija “znakov in čudežov”. Na žalost ta stran krščanstva poveličuje človeka in napihuje človekovo poželenje po uspehu in materilnosti.

Spomni se, da ne vsi čudeži, ki so narejeni v Jezusovem imenu, so od njega (Matej 7). Glede na to, kaj je Jezus rekel, je lahko njihov vir popolnoma drug kot naš Oče. Tudi, če se zgudijo v okviru krščanskega združenja. Tako kot Janes in Jambres (2Timotej 3:8, čarovnika Faraonovega dvora, ki sta ponarejala čudeže, ki jih je Bog naredil preko Mojzesa) bo za tiste, ki hočejo vedeti resnico, “vsem postala očitna njihova neumnost”. Priznanje, da vse, kar nosi Božje ime, ni obvezno Bog, nam lahko popolno spremeni naš pogled, na kar vidimo ali kako hočemo videti.

Brez dvoma je tam veliko primerov, v katerih je zloraba narejena nenamerno. A prav tako se zagotovo zdi, da je v sodobnih religioznih aktivnostih veliko madežov. Na primer, včasih naredimo Boga za dobrega duha, ki uresničuje vse naše želje. Če rečemo vse prave besede, bo za nas naredil, kar si želimo. Nekateri učijo, da nas lahko naredi bogate in ozdravi naše bolezni in to vse na naš ukaz. Čeprav nihče ne reče tako jasno; in je preko časa postala doktrina, ki pravi, da je edini namen Vsemogočnega Boga, da za nas dela zvijače in uresničuje naše ambicije in želje. Medtem ko svet brez sramu uči hitro lekcijo uničevanja, mi polnimo ogromne dvorane z nepokornimi ljudmi iz nedelje v nedeljo. Ti ljudje grejo iz srečanja v srečanje in od enega človeka do drugega. Nekaj, v nas vseh, ljubi, ko so naši čuti vznemirjeni in naše potrebe zadovoljene. Ti, ki niso odraščali v krogih, v katerih je religija zadovoljevala ta hrepenenja, so po vsej verjetnosti našli zadovoljstvo v športu, znanju, zunanjosti, družini ali pa poklicu. Ampak vse je isto, ali ne? Sem prepričan, da vidiš mojo poanto.

Druga pogosta zloraba se zgodi, ko imamo Jezusovega učenca z resno potrebo, katera ni bila nikoli izpolnjena. K njihovi fizični ali materialni potrebi dodamo obsodbo in s tem dodamo njihovi težki sitauciji, tako da so na čistem koncu sebe in hočejo odnehati. Njihov “čudež” ni nikoli prišel, tako kot je pridikar rekel, da bo prišel. Njihova “vera”, da bodo ozdravljeni, je bila vzdignjena na valovih moči med srečanjam … samo, da se je zrušila na skalah ob obali naslednjega dne ali naslednjega tedna. V zgodovini so taki primeri v legijah. Prizadetost in fizična bolečina rasteta z običajnim obsojanjem, da jih, zaradi njihove pomankanje vere, Bog ne želi in ne more ozdraviti. Prosim, bratje in sestre!

“ Ko sem bil otrok, sem govoril kakor otrok, mislil kakor otrok, sklepal kakor otrok. Ko pa sem postal mož, sem prenehal s tem, kar je otroškega.”

Po drugi strani, …

sl_nature_of_miraculous.jpg jesuslifetogether.com
jesuslifetogether.com
Slovenščina Languages icon
 Share icon